saja ja aku nk post

Posted by Zuhdi Farhan On Tuesday, August 24, 2010 0 comments

salam

aku juz nk bgtau yg aku bgun sahur utk kali ke-4 kt cfs ni..haha..bangga btol mamat tuan punya blog nih..n 8 ramadhan hri tu aku lupa nk celebrate birthday aku sndri..haha


p/s: sambung tdo blk la pasni..haha

10 pertama

Posted by Zuhdi Farhan On Friday, August 20, 2010 0 comments

Salam

How long has it been since my last post huh? Hari ni cukupla 10 hari Ramadhan. so cmne puasa anda2 semua? haha. soalan gaya dj radio la. 1/3 Ramadhan aku yg awal ni agak serabut n terabur. keje byk,bykla xsiap. especially tutorial math n physics. adoi,dh la jadual pack. sahur pun 3 hari mula2 je. pas2 mmg xbangun sahur lgsg. haha~

lagi 2 mggu je b4 cuti raya. sbnrnye,  seantero cfs aku rse akan kosong awal dari tarikh yg dijangka. cuti start 8 september tp rata2 bli tiket plg awal 2 september.haha. aku pun beli tiket tren 5 september,thanks 2 my twin cousin. klau tidak mmg 2 september lg aku nk balik.

esok aku ade program. bdk2 engineering 1st year akan dilatih conduct program kt cfs ni. nama program esok,'DISKOE'. haha. akronim 4 discovery of kuliyyah of engineering. lecturer dari main campus kt gombak dijemput ke cfs utk explain sikit2 about majoring courses kt gombak nanti. aku la one of the ajk program.haha. pas abes diskoe ade leadtrain lak. program ala2 BTN tp versi UIA. dun worry,xde brainwash juz talk2 yg seswai jdi halwa telinga n tdo.haha

nk kata byk beribadah 2 rasa2 blom lg kot. asyik xbangun je sahur so cmne nk qiam kan? xtau nape tp mmg payah benor aku nk bangun awal kt cfs nih. kt smapk dlu sonang2 yo den bangun. ni pun mula2 plan nk buat tutorial physics tp sangkut kt pes10 lak. adoyai zuhdi,bila ko nk start physics? haha~

ok, got to go. thats all folks. haha
salam

p/s: damn,mggu lps aku xleh g iftar kt rmh cgu haja coz blk rmh 

Ramadhan

Posted by Zuhdi Farhan On Wednesday, August 11, 2010 0 comments

S A L A M
Hari ni start la sume manusia2 beragama Islam berpuasa. memang tanggal 1 Ramadhan ditunggu-tunggu sume umat Islam. semoga Ramadhan this year better than last year. 

aku nk citer sikit pasal event yg jdi kt aku time puasa 2 tahun lps. time 2 form 4. time 2 tahun 2008. time aku klas 4 marikh. time 2 guru klas aku cgu hajar. time 2 aku la KT 4 marikh.. haha~
ok,back to our real topic. bnde ni jadi exactly lps abes cuti mid-sem bulan 8.

khamis mlm jumaat 2,lps abes prep mlm aku dpt call dari ayah aku (yeah,i brought phone 2 smapk). ayah aku bgtau nenek aku msuk hospital so aku disuruh balik. actually,time cuti mmg nenek aku dh start batuk2. n dia ade gak pesan kt aku suruh balik kalau2 dia meninggal. aku xde la amek serius sgt time 2 ape yg dia ckp. so esok pagi ayah aku mesej ust. mohyiddin bgtau sbb2 aku kne balik. aku pun dihantar ke pudu naik unser ust. mohyiddin. 

aku sampai kepala batas dekat2 nk maghrib. kalut2 tukar baju kt rumah n naik motor ngan adik aku g hospital yg tak sampai 1km dari rumah aku. time 2 nenek aku dh start koma. sume pak sedara n mak sedara n sepupu aku dh ade. 2 hari la ulang-alik g hospital

sehari b4 puasa (ahad pukul 1 pagi),mak teh aku call rumah. ayah n mak aku g hospital sbb mak teh bgtau nenek aku dh meninggal. pukul 3 pagi, kami gerak ke kampung yg 10km je dari rumah aku. dh siap sume,nenek aku dikebumikan pukul 9 @ 10 pg (aku dh lupa).

esoknye,start puasa. 1st time puasa lps nenek aku meninggal. raya tahun 2 pun xmeriah sgt la. mmg kami sume xmerasa ketupat nenek aku la tahun 2. until now, bila puasa je mesti ingat nenek aku. moga allahyarhamah bersama orang2 beriman lain. amin

salam Ramadhan

p/s: puasa penuh tahun ni ye kwn2..haha~

boleh ke tak boleh?

Posted by Zuhdi Farhan On Thursday, August 05, 2010 0 comments

salam

KAHWIN

skang ni tgh heboh satu malaysia (bukan 1malaysia) psal gov melaka benarkan child marriages utk sekat seks luar nikah n buang bayi. i do think its a wise,decisive solution despite some quarters are objecting it. aku pun xpaham la,yg dorg nk bangkang2 apsal? dhla xbagi solution lain. nampak sgt reti bangkang je tapi nk setelkan probs xde idea lgsg.  

ade la sorg minister pompuan bg komen psal kes ni. dia ckp, "underage marriage was morally and socially unacceptable". ade ke dia try nk setel prob ni? pakai tudung pun xreti. at least pihak gov melaka ade ikhtiar. dalam ISLAM pun aku rasa boleh nikah muda (correct me if im wrong). dlm statement ali rustam,dia ade cakap under age marriages ni kena ade permission dari parents n syariah courts dulu baru boleh diteruskan. baca la ni

AGAMA

ade satu lagi kes. a woman wants the court to change her religion back to hinduism,as she  was born as a hindu so she wants to die as a hindu. tapi mahkamah xbagi sbb her whole family was converted to islam back in 1983. dia dh pun kahwin ngan sorg laki,which is a hindu.  perkahwinan dia 2 xleh daftar sbb suami agama hindu tp isteri agama islam. mana boleh kahwin kalau agama lain2.

nak tau lg detail baca ni

dhla,juz wanna share some info n my opinion.
salam