degree

Posted by Zuhdi Farhan On Sunday, June 26, 2011 0 comments

assalamualaikum


alhamdulillah..semalam keluar offer letter untuk pursue my studies in tertiary education at uia..kuliyyah of engineering had offered me to major in mechanical-automotive..actually,it was my 2nd choice..my 1st choice was aerospace..but nevermind, automotive is good enough for me


currently, i'm the only one from my class offered this majoring..fortunately i got to stay at the same mahallah with my 3 classmates..we are planning to get into the same room if possible..it would be easier for us since we have known each other for almost two years now


that's all i got for now..will write more in the future..salam

Melayu

Posted by Zuhdi Farhan On Wednesday, June 15, 2011 0 comments

Salam


malam ni aku nk cakap sikit pasal MELAYU. even tajuk almost sama dgn entri aku yg dulu tu, isi tak sama. kalau dulu aku paste sajak kawan aku, sekarang aku nak buat karangan. hahaha. bukan, maaf kerana cuba menipu. aku nak tulih pasai masalah orang melayu zaman la ni. tudia aih keluaq loghat utagha 


nama je melayu


yup, kebanyakan melayu sekarang ni nama je melayu. abu bin dollah, siti binti ali. tapi pemakaian masyaAllah, mengalahkan orang bukan melayu. tak kan tak pernah nampak budak-budak melayu melepak kat supermarket? ape yg mereka pakai? seluar jeans hampir terlondeh, abang umur 18 tahun pakai baju adik umur 4-5 tahun. muka macam melayu tapi rambut basuh dgn klorox, celup dalam air karat. kadang-kadang segan dgn bangsa lain bila tgk cara pemakaian & percakapan mereka lebih melayu dari orang melayu


cool, relax, cepat mesra


sebab cool, relax, mesra la macam-macam problem jadi. budak-budak melayu relax je masuk disco, nightclub, pub. cool je budak-budak melayu teguk air tu, selamber je. cepat mesra pulak tu dgn orang yg baru 2-3 jam kenal. siap boleh ikut lg pergi lepak tepi pantai, then bila penat check in hotel murah. sebab tu la berkoyan-koyan anak luar nikah, suami isteri yg tak bernikah. yg kat dalam pusat serenti pun orang melayu la paling ramai.


lupa


melayu ni mudah lupa. ni bukan aku kata, seorang nasionalis legenda negara kita yg kata. lupa beri didikan agama kat anak-anak. lupa asal-usul, lupa keluarga. lupa soal dosa pahala, syurga neraka. ramai orang melayu tak reti baca al-Quran, tak reti baca & tulis tulisan jawi. masyarakat la yg lupa nak ambil perhatian.


bukan semua orang melayu macam tu, sikit je pun. tapi sebab yg sikit tu la orang lain pun terpalit sama. bukan nak tuding jari kat sape-sape, just nak bagi peringatan kat diri sendiri


salam


p/s: aku pun melayu 



siasah

Posted by Zuhdi Farhan On Tuesday, June 14, 2011 0 comments

Salam


'Negara Berkebajikan' merupakan isu terhangat masa kini selepas isu LYNAS, harga barang & tarif elektrik naik dan kes video. dalam seminggu dua ni, ramai orang yg merasa terpanggil ( ke dipanggil?) membuat kenyataan berkenaan isu ni. pelik gak, orang yg xde kaitan dan berkepentingan pun dapat liputan


isu ni bermula selepas ucapan presiden satu parti politik Islam dlm muktamar parti tersebut. dinyatakan bahawa parti itu akan menumpukan perhatian kpd 'Negara Berkebajikan', bukan lagi 'Negara Islam' seperti sebelum ni. hal ini disebabkan dlm al-Quran sendiri ada menyebut tentang perkara ini. presiden itu juga berkata yg penting adalah kandungan, bukannya penjenamaan.


arakian, tersebut la kisah satu parti politik Melayu yg tidak sekufu dgn parti di atas. orang-orang besar parti bangsa ni berkata bahawa parti agama tersebut telah lari dari landasan perjuangan sebenar dan hanyalah menjadi kuda tunggangan rakan-rakan dlm pakatan yg disertai. 1negara juga akan bankrap jika jika konsep 'Negara Berkebajikan' diaplikasikan. tidak disebut pula bagaimana negara akan bankrap, hanya kata-kata yg tergantung separuh jalan diulang berkali-kali


seusai pemilihan jawatan parti Islam tersebut, berkoyan-koyan media bukan alternatif yg meng'highlight' perkara ini. kononnya ulama sudah disisihkan, tak mendapat sokongan dari akar umbi. sekali lg dikatakan perjuangan parti tersebut sudah tersasar dari landasan sebenar. sejak bila parti bangsa ini membela ulama? bukankah ulama yg sering dihentam, dikeronyok, diganyang oleh parti ini? isu minyak mahal dan beban rakyat bertambah semakin dilupakan, ditolak ke tepi.


renung-renungkan dan selamat beramal


salam

Sejarah

Posted by Zuhdi Farhan On Monday, June 13, 2011 1 comments

aku memang minat sejarah. time sekolah dulu sejarah salah 1 subjek favourite aku. bila baca something pasal Islam & Melayu, aku akan rasa tersangat bangga. bukan riak, cuma bersyukur sebab terbukti Islam bukan agama kemunduran dan Melayu bukan bangsa ketinggalan zaman


Melayu


minggu ni, aku terjumpa satu teori yg menarik berkenaan sejarah asal-usul & nasab keturunan bangsa Melayu. berdasarkan teori tu, dinyatakan Melayu Nusantara & Melayu yg berada di kepulauan-kepulauan Pasifik, Afrika & Asia Timur merupakan susur galur keturunan Nabi Yusuf a.s dari anaknya Manasseh. suku keturunan Manasseh dipadamkan dari senarai suku Bani Israel yg disebut dlm kitab Yahudi Kuno kerana dikatakan suku ini yg telah menerima hidayah Islam akan membunuh suku Yahudi Zionis kelak.


mengikut tulisan dalam blog-blog yg aku baca, cerdik pandai Zionis telah berusaha menjejaki suku ini. setelah dikaji DNA Melayu Nusantara, mereka mendapati Melayu Nusantara merupakan ibu bagi suku Manasseh. telahan awal mereka yg Red Indian merupakan ibu suku Manasseh salah,namun Red Indian juga termasuk dlm suku Manasseh


ada cerita yg mengatakan asal usul Melayu ialah disebabkan Keturah, wanita bangsa Mala/Malai/Kemboja Kuno telah dijadikan isteri oleh Nabi Ibrahim a.s. selepas kematian Siti Sarah. baka DNA ini (bangsa Mala + Bani Israel) telah melahirkan Melayu. dikuatkan lagi dgn kajian yg mendakwa dlm DNA Melayu, 27% variant sama dgn genetik Mediterranean. Bani Israel merupakan antara kaum genetik Mediterranean.


namun, tidak ada kajian dari cendekiawan Islam mahupun cerdik pandai Melayu yg aku jumpa mengenai hal ini.   


Umayyah


time sekolah menengah dulu ada belajar tentang sejarah-sejarah kerajaan-kerajaan Islam selepas kewafatan Rasulullah SAW. perluasan pengaruh agama Islam oleh kerajaan Khulafa ar-Rasyidin, kerajaan Umayyah, kerajaan Abbasiyyah & kerajaan Uthmaniyyah juga diceritakan. 


aku baru habis baca buku bertajuk 'Armada Laut Umayyah'. buku ni dah menjawab byk soalan aku berkenaan armada laut tentere Islam. dengan wujudnyaarmada laut baru lah usaha usaha pembukaan constantinople berjaya dirintis. kerana armada laut juga Islam telah sampai ke utara Afrika lalu dibuka Andalus.


disebutkan dlm buku ni gabenor dan panglima-panglima laut @ amir al-bahr Islam. jika sebelum ini hanya nama seperti Tariq Ziyad yg aku tahu, sekarang dh bertambah kpd Musa bin Nusayr, Ayyash bin Akhyal, Janadah bin Abu Umayyah, Busr bin Artah, Uqbah bin Nafi', Mu'awiyah bin Hudayj, Abdullah bin Qays. terdapat ramai lg tokoh yg tak aku sebut namanya dlm tulisan ni.


tokoh utama yg memainkan peranan penting dlm penubuhan armada laut Islam ialah pengasas kerajaan Umayyah sendiri, Khalifah Mu'awiyah bin Abu Sufyan. beliau menyedari kepentingan tentera laut semenjak menjadi gabenor Syam sewaktu pemerintahan Khalifah Umar al-Khattab lg. ini disebabkan Byzantine sering menggunakan Laut Mediterranean utk menyerang tentera Islam melalui tentera laut setelah menyedari tentera Islam sukar ditentang tentera darat.


kalau nk tau lanjut,kena baca sendiri la buku ni. tak rugi baca, aku berani jamin


salam

mejabulat

Posted by Zuhdi Farhan On 1 comments

salam

aku baru berjaya daftar untuk persidangan mejabulat online 1Malaysia, buah fikiran PM kesayangan seluruh rakyat Malaysia..kalau siapa-siapa yg nak join, boleh la pergi ke blog 1Malaysia..esok akan bermula persidangan online yg pertama..dimulakan oleh SMEX pertama, Shebby Singh akan menyentuh aspek kesihatan rakyat Malaysia


aku tak nak kritik soal pemilihan SMEX sebab aku tak tau apa kriteria yg diperlukan..yg aku nak kisah adalah kelangsungan & matlamat persidangan ni..whether just nak bodek rakyat untuk pancing undi pilihan raya atau memang nak perbaiki hidup rakyat, we'll see soon

salam

p/s: kita tgkla nanti betul ke meja tersebut betul-betul bulat