Pandang Timur

Posted by Zuhdi Farhan On Saturday, August 20, 2011 0 comments

Assalamualaikum w.b.t

kurang dari dua dekad lepas. mantan PM Malaysia yang ke-4, Tun Dr. Mahathir a.k.a. Che Det mengisytiharkan Dasar Pandang ke Timur..apa yang ada di sebelah timur? kenapa tak pandang barat je? utara ke, selatan ke?

sebenarnya beliaun nak suruh kita mencontohi negara Jepun dan rakyatnya.

hari ini aku dapat satu lagi petunjuk kenapa kita rakyat Malaysia, tambah-tambah bangsa Melayu yang beragama Islam patut pandang ke timur. akhbar 19 ogos ada berita pasal rakyat Jepun yang amanah. di wilayah Fukushima yang dilanda tsunami & teruk tersebar radioaktif tu, terjadi satu peristiwa yang amat mengagumkan bagi aku. wang, barang kemas bernilai RM246 juta yang hilang sewaktu bencana tu dikembalikan ke balai polis sampai balai polis pun tak muat dah. nampak tak betapa bagusnya akhlak orang Jepun ni? 

cuba kita bandingkan dengan rakyat Malaysia ni. kalau la jadi bencana macam ni, boleh buat tak rasanya? yang aku ingat masuk dalam berita tahun lepas, pick-up truck bawa duit syiling accident di highway berebut orang-orang kita kutip duit syiling tu. bukan tolong kutip nak bagi balik tapi kutip nak bawa balik untuk diri sendiri. jauh beza dengan orang Jepun.

aku pun bukan nak puji sangat orang Jepun, tapi memang akhlak mereka ni first class, tak macam kita. macam yang orang selalu cakap, kita ni "first class facilities tapi third class mindset". kalau orang Jepun ni beragama Islam, memang aku confident sangat Islam ni dipandang mulia.

so, pakat-pakat la kita ubah perangai buruk kita. yang baik jadikan teladan. tak semestinya apa yang non-muslim buat kita tak boleh tiru. asalkan apa yang mereka buat selari dengan syara'

wassalam

IQRA..sekadar perkataan atau...

Posted by Zuhdi Farhan On Wednesday, August 17, 2011 0 comments

ALHAMDULILLAH

NUZUL QURAN & 17 RAMADHAN. dua frasa yang merujuk kepada hari yang sama. wahyu pertama dari ALLAH kepada RASULULLAH yang disampaikan melalui perantaraan JIBRIL ketika baginda sedang bermunajat secara bersendirian di Gua Hira' 1432 tahun lepas.


wahyu yang diturunkan ialah 5 ayat pertama surah al-'Alaq. Iqra maksudnya bacalah. selain dari membaca, Allah juga memerintahkan kita menuntut ilmu. ilmuan Islam silam menuruti perintah ini dan berjaya menguasai pelbagai disiplin ilmu sehingga kota-kota Islam didatangi oleh manusia dari seluruh dunia untuk menimba ilmu. apabila Baghdad dilanggar oleh orang Monggol, Sungai Furat (Euphrates) & Tigris menjadi hitam dek kerana buku-buku dari Bait al-Hikmah dibuang ke dalam sungai.


malangnya, umat Islam zaman sekarang ibarat langit dengan bumi jika dibandingkan dengan zaman dahulu. pusat-pusat ilmu telah berpindah ke negara-negara barat walhal dulu mereka yang belajar dari ilmuan Islam


umat Islam khususnya di Malaysia sangat menyedihkan. berapa ramai intelektual Islam yg ada? Melayu-Islam ketinggalan dlm byk segi berbanding non-Muslim. 


sepatutnya sudah sampai masa umat Islam kembali menguasai semula ilmu yg ada pada zaman sekarang. lecturer physics aku kt CFS pun pernah tanya,sampai bila kita nak belajar guna buku teks karangan orang barat?


so tepuk dada tanya iman. sempena nuzul Quran tahun ni jom kita sama-sama tuntut ilmu, naikkan balik martabat umat Islam


sekian

Ukhuwwah Fillah Abadan Abada..part 2

Posted by Zuhdi Farhan On Wednesday, August 10, 2011 0 comments








Ukhuwwah Fillah Abadan Abada

Posted by Zuhdi Farhan On Tuesday, August 09, 2011 2 comments

assalamualaikum


hari jumaat sampai ahad lepas aku xde kat rumah..aku ade di selangor nun.even Ramadhan pun kuat berjalan.haha.bermusafir.atleast buleh la solat jama'..hahah.ni dah kira kes salah niat la pulak


actually,aku pergi CFS..settlekan ape-ape yg belum settle..ambil academic transcript aku.klau x ambil xbuleh enroll masuk main campus la jwbnya..so pagi jumaat tu aku naik bas dari Penang Sentral pukul 9 pagi..sampai di  Puduraya time solat jumaat.. tapi aku buat jama' taqdim je la


dari Puduraya aku naik LRT ke stesen Universiti,then naik teksi masuk CFS. ade la melayang duit aku RM10.. turun teksi terus aku pergi Admission & Records (bukan syarikat rakaman lagu) utk ambil aku punya transcript tu.petang tu aku berbuka dgn Miftah. tapi yg tragisnya bila kami xsempat bangun sahur. aku bangun pun dh pukul 6.20. burn la ayam golek madu yg kami beli kt bazar.ish3


Sabtu pukul 12 tengahari,baru la aku gerak ke kajang..ade iftar di SMAPK bersama kwn-kwn..Mat,Koyok,Sengat n Abun jemput aku kat KTM Kajang..lepak kejap di bilik Mat di hostel UniKL..then ambil Mang di Reko baru gerak pergi Smapk.


plan asal nk tidur di hostel UniKL je..tapi lepas terawih tu Cikgu Rezazali a.k.a Wakre offer bilik tetamu..terus tukar plan la..hahah..pukul 1 pagi keluar g yabila dulu..Izlan yg ajak..Pian yg nk blk pun cancel,nk tidur kt Smapk gak..haha


yg join iftar ramai la jugak..budak2 puteri ade dalam 10 orang kot..xyah la sebut2 nama kat sini..hahah..sayang betul xsempat nk borak2,sembang2..kalau x buleh la tnye perkembangan masing2..bukan pengembangan lah!!! hahah


gambar xde lagi sebab yg ambil gambar tu Pian..lepas dia emailkan gambar2 kat aku bru aku post kat blog..sekian


ZF: seronok betul jumpa kwn2 lama   



Madrasah Ramadhan Bermula

Posted by Zuhdi Farhan On Monday, August 01, 2011 0 comments


 “Hai orang-orang yang beriman, diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang sebelum kamu agar kamu bertakwa..” – Al-Baqarah, ayat 183



alhamdulillah,tahun ni sempat lagi sampai ke bulan Ramadhan al-mubarak. moga Ramadhan tahun ni dapatla beramal dgn lebih baik dari tahun lepas. lebih rajin bertarawih, rajin bangun sahur (hahah), rajin qiamullail n segala macam ibadah la


bila sebut je Ramadhan, memang tak sah kalau tak sebut pasal mercun. haha. tadi pun time kat masjid, belum sempat imam takbir nak start tarawih, dah bunyi mercun. belum start puasa lagi. lepas ni harap2 takyah la sebulan asyik berita putus jari putus kaki semua tu.


membazir je mercun ni. lebih kurang  je kalau kita ambil duit kertas lepas tu bakar. cuma ade la beza sikit. kalau bakar mercun ade bunyi meletup. bukan ade faedah pun. mengganggu orang lain ade la. tambah2 waktu orang tengah bertarawih. kalau budak2 tu boleh la jugak nak pandang sebelah mata, yg bapak budak pun kadang2 tak reti bahasa. itu yg masalah besar


aku pun tak paham la certain2 parents yg macam menggalakkan anak2 main mercun. better ajar anak2 tu simpan duit dari buang duit beli mercun. bukan seronok sgt pun, putus jari tu hilanglah semua seronok. haha. time baru padan muka mak bapak tu


baik la ajak anak2 pergi masjid, bertarawih sekali. takde la anak2 tu jadi mangsa sumpah seranah orang kampung sebab buat bising time orang tengah solat. bila cakap "anak sape la tu, mak bapak tak reti ajar ke?" marah. tak paham aku dgn orang2 kita ni


setakat ni dulu entry aku. assalamualaikum