pasca-BERSIH 2.0

Posted by Zuhdi Farhan On Wednesday, July 13, 2011 0 comments

salam..


pagi ni my entry will be about BERSIH 2.0..the biggest and dirtiest (for the government & police part) street rally ever happened in our beloved,one and only country


umum dah tahu apa yg berlaku pada tarikh keramat 9 julai 2011..a day before that KL already being shutdown by the police..memang tak lepas nak masuk KL..first time dalam hidup aku KL jdi eeriely sunyi..macam bandar mati!!!


media-media internasional (eg. al-Jazeera, Reuters, AFP) semua buat liputan..and coincidently (really???) laporan mereka lebih kurang sama..tindakan polis menyepak, menendang peserta rally ni mendapat liputan meluas..gas pemedih mata disembur secara direct kepada orang awam..sehingga seorang meninggal dunia..tinggal media mainstream bukan internasional je yg masih cuba memperbodohkan beberapa kerat rakyat Malaysia yg belum celik mata


PM pula menyatakan tiada insiden serius yg berlaku..sedangkan Amnesty International dan United Nations (PBB) dah menyelar tindakan Malaysia-sebuah negara 'demokrasi'- menggunakan kekerasan dalam menangani hal ni


so,lepas ni aku nak tengok adakah PRU-13 nanti akan dilanda Tsunami 2.0 macam PRU-12 dulu..rasanya kaum saluran 1 memang tak boleh dicelikkan mata lagi sebab mata mereka  memang dah nak tutup pun..tinggal lah generasi muda macam aku ni untuk buat perubahan pucuk pimpinan..tak guna kalau kita ada pemimpin korup, pantang ditegur..mereka -mereka ni lah yg akan bankrupkan negara kelak


aku sertakan sekali sajak Sasterawan Rakyat, A. Samad Said 


salam

0 comments:

Post a Comment