True Colours of Malaysians?

Posted by Zuhdi Farhan On Sunday, July 29, 2012 4 comments

Assalamu`alaikum wbt


it's been a while since the last time I posted an entry in English. not that I didn't have any idea. it's just I'm not in the mood. hahah


last friday, I journeyed back home with my dongsaeng ( eh, korean??? ) using KTM Intercity train, Ekspres Rakyat. frankly speaking, once the train started to move, I began to see all sorts of behaviours from other passengers boarding that same coach with me.


behind me, there was a guy whose-race-cannot-be-mentioned acting up all cocky like he owned the coach. without considering others, he just listened to songs and turn up the volume more than he should. luckily, other passengers in the coach acted like nothing was wrong with it.


there was also a family, with 2 little kids. it's nice to see cute-looking kids running in the coach. the thing that was not very nice to see was they just left all their trashes behind when they reached their destination. and believe me, their seats were full of tissues and empty bottles.


the government are trying to give an impression to the outsiders that we, Malaysians are a bunch of courteous, neat, clean and etc people but look at what we do. tarnishing our own image, isn't it?


p/s : it seems to me that what the government is trying to do and accomplished is nothing but bullshits. am I right?

Bodohkan Melayu?

Posted by Zuhdi Farhan On Thursday, July 26, 2012 0 comments

Assalamu`alaikum wbt

tengah seronok surfing internet, aku terjumpa artikel yang berkait dengan mercun. dalam tu ade la jugak dia sebut pasal orang Melayu. sejujurnya, aku memang sangat2 setuju yang orang Melayu memang bodoh kalau bab main mercun ni. satu bodoh sebab main, satu lagi bodoh sebab time nak main pandai, tapi yang sampai putus segala anggota tu apehal?


aku cakap aku setuju sebab memang betul pun. pernah tak dalam bulan Ramadhan, tengah berjemaah solat tarawih tiba-tiba POMMM! kat tepi telinga? sape yang main mercun tu? anak orang Melayu kan? ade mak bapak dorang larang? kalau ade Alhamdulillah. kalau takde?


dekat2 nak raya, confirm berjela-jela berita pasal putus jari, putus tangan, kaki sebab main mercun. main meriam. sape tu? anak2 orang Melayu la kan? even mak bapak dah tahu durjana mercun, anak2 still beli jugak. memang tak dinafikan mostly anak2 tu beli senyap2. tapi ade jugak pesen mak bapak yang sponsor anak2 main mercun. konon sayang anak. sayang sangat la tu sampai beraya satu family kat hospital


tiap2 tahun, start je Ramadhan memang berita macam ni je la akan memenuhkan front page surat khabar.

p/s: ahli politik takut orang Melayu kudung tangan kalau laksana Hudud tapi tak takut orang Melayu kudung   tangan sebab main mercun. puiii

Masjid Tercantik

Posted by Zuhdi Farhan On Monday, July 23, 2012 0 comments

Assalamu`alaikum wbt.

Sempena bulan Ramadhan al-Mubarak ni, post kali ni berkenaan masjid-masjid yang paling cantik di dunia.

Masjidil Haram, Mekah, Arab Saudi

Masjid an-Nabawi, Madinah, Arab Saudi

Masjid al-Aqsa, Jurusalem, Palestin

Masjid Terapung, Jeddah, Arab Saudi

Masjid Zahir, Kedah, Malaysia

Masjid Omar Ali Saifuddin, Bandar Seri Begawan, Brunei Darussalam

Masjid Putra, Putrajaya, Malaysia
Masjid Faisal, Islamabad, Pakistan

Masjid Sultan, Kampung Glam, Singapura

Masjid Qubah as-Sakhrah, Jurusalem, Palestin

Masjid Besar Paris, Paris, Perancis
p/s: sumber dipetik dari sini

Ramadhan 1433H

Posted by Zuhdi Farhan On Sunday, July 22, 2012 1 comments

Wahai orang-orang yang beriman! Kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana diwajibkan ke atas orang-orang yang dahulu daripada kamu, supaya kamu bertaqwa.
( Surah al-Baqarah 2:183 )

Alhamdulillah. kita bertemu lagi ya Ramadhan al-Mubarak setelah setahun (kalendar Hijriah) berpisah. sekarang dah masuk hari ke-2 Ramadhan.

p/s: Ramadhan Kareem al-Mubarak kepada semua. moga tarbiah Ramadhan kali ini menjadikan aku lebih baik dari sebelumnya