Bodohkan Melayu?

Posted by Zuhdi Farhan On Thursday, July 26, 2012 0 comments

Assalamu`alaikum wbt

tengah seronok surfing internet, aku terjumpa artikel yang berkait dengan mercun. dalam tu ade la jugak dia sebut pasal orang Melayu. sejujurnya, aku memang sangat2 setuju yang orang Melayu memang bodoh kalau bab main mercun ni. satu bodoh sebab main, satu lagi bodoh sebab time nak main pandai, tapi yang sampai putus segala anggota tu apehal?


aku cakap aku setuju sebab memang betul pun. pernah tak dalam bulan Ramadhan, tengah berjemaah solat tarawih tiba-tiba POMMM! kat tepi telinga? sape yang main mercun tu? anak orang Melayu kan? ade mak bapak dorang larang? kalau ade Alhamdulillah. kalau takde?


dekat2 nak raya, confirm berjela-jela berita pasal putus jari, putus tangan, kaki sebab main mercun. main meriam. sape tu? anak2 orang Melayu la kan? even mak bapak dah tahu durjana mercun, anak2 still beli jugak. memang tak dinafikan mostly anak2 tu beli senyap2. tapi ade jugak pesen mak bapak yang sponsor anak2 main mercun. konon sayang anak. sayang sangat la tu sampai beraya satu family kat hospital


tiap2 tahun, start je Ramadhan memang berita macam ni je la akan memenuhkan front page surat khabar.

p/s: ahli politik takut orang Melayu kudung tangan kalau laksana Hudud tapi tak takut orang Melayu kudung   tangan sebab main mercun. puiii

0 comments:

Post a Comment