Selamat Hari Guru

Posted by Zuhdi Farhan On Thursday, May 16, 2013 0 comments


Guru Oh Guru

Berburu ke padang datar,
Dapat rusa belang kaki;
Berguru kepalang ajar,
Ibarat bunga kembang tak jadi.


Dialah pemberi paling setia
Tiap akar ilmu miliknya
Pelita dan lampu segala
Untuk manusia sebelum menjadi dewasa.


Dialah ibu dialah bapa juga sahabat
Alur kesetiaan mengalirkan nasihat
Pemimpin yang ditauliahkan segala umat
Seribu tahun katanya menjadi hikmat.


Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa
Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta
Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara
Jika hari ini seorang ulama yang mulia
Jika hari ini seorang peguam menang bicara
Jika hari ini seorang penulis terkemuka
Jika hari ini siapa saja menjadi dewasa;
Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa
Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca.


Di mana-mana dia berdiri di muka muridnya
Di sebuah sekolah mewah di lbu Kota
Di bangunan tua sekolah Hulu Terengganu
Dia adalah guru mewakill seribu buku;
Semakin terpencil duduknya di ceruk desa
Semakin bererti tugasnya kepada negara.


Jadilah apa pun pada akhir kehidupanmu, guruku
Budi yang diapungkan di dulang ilmu
Panggilan keramat "cikgu" kekal terpahat
Menjadi kenangan ke akhir hayat.


Usman Awang
1979


SENARAI PENUH BARISAN KABINET MALAYSIA 2013

Posted by Zuhdi Farhan On Wednesday, May 15, 2013 0 comments

PERDANA MENTERI:
YAB DATO’ SRI HAJI MOHD. NAJIB BIN TUN HAJI ABDUL RAZAK

TIMBALAN PERDANA MENTERI:
YAB TAN SRI DATO’ HAJI MUHYIDDIN BIN YASSIN

JABATAN PERDANA MENTERI:
MENTERI:
(1) YB DATO’ SERI JAMIL KHIR BIN BAHAROM
(2) YB DATO’ SRI ABDUL WAHID BIN OMAR (SENATOR -BERKUATKUASA 5 JUN 2013)
(3) YB SENATOR DATO’ SRI IDRIS JALA  (SENATOR)
(4) YB TAN SRI DATUK SERI PANGLIMA JOSEPH KURUP
(5) YB DATO’ SERI SHAHIDAN BIN KASSIM
(6)  YB PUAN HAJAH NANCY BINTI SHUKRI
(7)  YB DATUK JOSEPH ENTULU ANAK BELAUN
(8)  DATUK PAUL LOW SENG KWAN (SENATOR)

TIMBALAN MENTERI:
(1) YB DATUK RAZALI BIN IBRAHIM 
(2) WAYTHA MOORTHY PONNUSAMY (SENATOR)

KEMENTERIAN KEWANGAN:
(1) MENTERI KEWANGAN I: YAB DATO’ SRI HAJI MOHD. NAJIB BIN TUN HAJI ABDUL RAZAK
(2) MENTERI KEWANGAN II: YB DATO’ SERI HAJI AHMAD HUSNI BIN MOHAMAD HANADZLAH
(3) TIMBALAN MENTERI : YB DATUK AHMAD BIN MASLAN


MENTERI PELAJARAN DAN PENGAJIAN TINGGI:
(1) MENTERI I: YAB TAN SRI DATO’ HAJI MUHYIDDIN BIN YASSIN
(2) MENTERI II: YB DATO’ SERI IDRIS BIN JUSOH
(3) TIMBALAN MENTERI I: YB DATUK MARY YAP KAIN CHING
(4) TIMBALAN MENTERI II: YB TUAN P. KAMALANATHAN A/L P.PANCHANATHAN

KEMENTERIAN PERTAHANAN:
(1) MENTERI : YB DATO’ SERI HISHAMUDDIN BIN TUN HUSSEIN
(2) TIMBALAN MENTERI : YB DATO’ ABDUL RAHIM BAKRI

KEMENTERIANPENGANGKUTAN:
(1) MENTERI : YB DATO’ SERI HISHAMUDDIN BIN TUN HUSSEIN (MEMANGKU)
(2) TIMBALAN MENTERI : YB. DATUK AB. AZIZ KAPRAWI

KEMENTERIAN DALAM NEGERI:
(1) MENTERI : YB DATO’ SERI DR. AHMAD ZAHID BIN HAMIDI
(2) TIMBALAN MENTERI : YB DATUK DR. WAN JUNAIDI BIN TUANKU JAAFAR

KEMENTERIAN KERJA RAYA:
(1) MENTERI : YB DATO’ FADILLLAH YUSOF
(2) TIMBALAN MENTERI : YB DATUK ROSNAH BINTI ABDUL RASHID SHIRLIN

KEMENTERIAN PERDAGANGAN ANTARABANGSA DAN INDUSTRI:
(1) MENTERI : YB DATO’ SERI MUSTAPA BIN MOHAMED
(2) TIMBALAN MENTERI : YB. HAMIM BIN SAMURI

KEMENTERIAN LUAR NEGERI:
(1) MENTERI : YB DATO’ SERI ANIFAH BIN HAJI AMAN
(2) TIMBALAN MENTERI : YB DATO’ HAMZAH BIN ZAINUDDIN

KEMENTERIAN PERDAGANGAN DALAM NEGERI, KOPERASI DAN KEPENGGUNAAN:
(1) MENTERI : YB DATO’ HASAN BIN MALEK
(2) TIMBALAN MENTERI : YB DATO’ PADUKA AHMAD BASHAH BIN MD. HANIPAH (SENATOR)

KEMENTERIAN KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA:
(1) MENTERI : YB DATO’ SERI AHMAD SHABERY BIN CHEEK
(2) TIMBALAN MENTERI : YB DATO’ JAILANI BIN JOHARI

KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA:
(1) MENTERI : YB DATUK RICHARD RIOT ANAK JAEM
(2) TIMBALAN MENTERI : YB DATO’ ISMAIL BIN ABD. MUTTALIB

KEMENTERIAN KEMAJUAN LUAR BANDAR DAN WILAYAH:
(1) MENTERI : YB DATO’ SERI SHAFIE BIN HAJI APDAL
(2) TIMBALAN MENTERI : YB DATUK ALEXANDER NANTA LINGGI

KEMENTERIAN KESEJAHTERAAN BANDAR, PERUMAHAN DAN KERAJAAN TEMPATAN:
(1) MENTERI : YB DATO’ HAJI ABDUL RAHMAN BIN DAHLAN
(2) TIMBALAN MENTERI : YB DATO’ HALIMAH BINTI MOHD SADDIQUE

KEMENTERIAN BELIA DAN SUKAN:
(1) MENTERI : YB TUAN KHAIRY JAMALUDDIN BIN ABU BAKAR
(2) TIMBALAN MENTERI : YB DATO’ SARAVANAN A/L MURUGAN  

KEMENTERIAN  KESIHATAN:
(1) MENTERI : YB DATO’ SERI SUBRAMANIAM
(2) TIMBALAN MENTERI : YB DATO’ SERI HILMI BIN YAHAYA

KEMENTERIAN  WILAYAH PERSEKUTUAN:
(1) MENTERI : YB DATO’ SERI TENGKU ADNAN BIN TENGKU MANSOR
(2) TIMBALAN MENTERI : YB DATO’ DR. LOGA BALA MOHAN A/L JAGANATHAN (SENATOR)

KEMENTERIAN  PERUSAHAAN PERLADANGAN DAN KOMODITI:
(1) MENTERI : YB DATO’ SERI DOUGLAS UGGAH EMBAS
(2) TIMBALAN MENTERI : YB DATO’ NORIAH BINTI KASNON

KEMENTERIAN  TENAGA, TEKNOLOGI HIJAU DAN AIR:
(1) MENTERI : YB DATUK DR. MAXIMUS JOHNITY ONGKILI
(2) TIMBALAN MENTERI : YB DATO’ SRI MAHDZIR BIN KHALID

KEMENTERIAN PERTANIAN DAN INDUSTRI ASAS TANI:
(1) MENTERI : YB DATO’ SRI ISMAIL SABRI BIN YAAKOB
(2) TIMBALAN MENTERI : YB DATO’ TAJUDDIN BIN ABDUL RAHMAN

KEMENTERIAN PELANCONGAN DAN KEBUDAYAAN:
(1) MENTERI : YB DATO’ SERI MOHAMED NAZRI BIN ABDUL AZIZ
(2) TIMBALAN MENTERI : YB DATO’ JOSEPH SALANG ANAK GANDUM

KEMENTERIAN SAINS, TEKNOLOGI DAN INOVASI:
(1) MENTERI : YB DATUK DR. EWON EBIN
(2) TIMBALAN MENTERI : YB DATO’ DR. ABU BAKAR BIN MOHAMAD DIAH

KEMENTERIAN SUMBER ASLI DAN ALAM SEKITAR:
(1) MENTERI : YB DATUK SERI G. PALANIVEL
(2) TIMBALAN MENTERI : YB DATO’ DR. JAMES DAWOS MAMIT

KEMENTERIAN PEMBANGUNAN WANITA, KELUARGA DAN MASYARAKAT:
(1) MENTERI : YB DATUK ROHANI BINTI ABDUL KARIM
(2) TIMBALAN MENTERI : YB DATUK AZIZAH BINTI MOHD. DUN

Dua Mudharat

Posted by Zuhdi Farhan On Thursday, May 02, 2013 0 comments

Pilih mudharat yang lebih ringan di antara 2 mudharat. 

Ini hujah yang sering digunapakai oleh pelobi-pelobi undi UMNO/BN. Hujah mereka, risiko kehilangan hak-hak istimewa orang Melayu, kuasa Raja-raja Melayu dan Islam sebagai agama rasmi Persekutuan jika Pakatan Rakyat memenangi PRU13 lebih besar dari risiko rasuah, kronisme, ketirisan pengurusan kewangan negara yang dilakukan oleh Barisan Nasional semenjak puluhan tahun dahulu; yang akan berterusan jika mereka kekal mendapat mandat.

Dari mana mereka dapat ramalan risiko yang dibawa oleh PR? Tidak lain tidak bukan dari media-media arus perdana yang dikuasai BN. Adakah mereka membawa bukti yang kukuh dihadapkan kepada rakyat jelata? Tidak. Lalu bagaimana mungkin sesuatu yang tidak pasti berlaku, ditolak mentah-mentah sedangkan perkara yang sudah berlanjutan berlaku pula dikatakan sebagai mudharat yang lebih ringan?

Gunakan akal yang cerdas untuk membuat pilihan bijak. Lakukan timbang-tara untuk masa hadapan generasi akan datang. Sekian, ini kalilah. Pakatan Harapan Rakyat

No title

Posted by Zuhdi Farhan On Monday, April 29, 2013 0 comments

Hai anak muda, jangan disangka perjuanganmu belum masanya lagi,
kelak menyesal diri.
Hai orang tua, jangan ingat masa berjuangmu sampai di sini,
sedangkan nyawamu belum dicabut Ilahi.

Sebarkan kebenaran yang hakiki,
walau diugut dicaci dimaki.
Bukan duniawi yang kita cari,
sebaliknya ganjaran dari Rabbul 'Izzati.

Mara

Posted by Zuhdi Farhan On Saturday, April 27, 2013 0 comments

Di kejauhan kulihat awan,
Langit dunia diselubung kegelapan,
Halilintar hadir memecah kesunyian,

Sang mentari pula hilang sinaran,
Hujan mencurah menghapus lamunan,
Ribut menghembus bayu perubahan,

Bangkitlah kawan sedarlah rakan,
Usah peduli segala tohmahan,
Cekalkan semangat pasakkan keazaman,


Mara bersama ke puncak kejayaan,
Moga Putrajaya kelak tertawan.

Lets Get Some Rest

Posted by Zuhdi Farhan On Sunday, April 21, 2013 0 comments

Assalamualaikum.

Thanks to Allah for giving me this opportunity to write again, even in English this time.

Last Friday marked the last day of me involving in two of the biggest IIUM events for this semester. the events are SRC Carnival '13 and ENGITEX '13. Both events happened one after another.

For SRC Carnival, I am in the subprogramme Doughnut of Hope and The Grand Bazaar, in charge of the Preparation & Technical bureau. The Grand Bazaar went for 6 days and Doughnut of Hope was the closing event for this year's SRC Carnival.

In simple words, I'm really glad I joined this event as I got to know and made new friends. We got to gel and mingle for a week and I can say we were able to be very close throughout and after the event. Unfortunately, there were some individuals/parties who dont like our act of charity in Doughnut of Hope. Some say that we were organizing the event just for the sake of breaking the Malaysian Book of Records. The so-called intelectuals call us - the committees - as low IQ students as they assume this event also can be done by kindergartens. Some even went to the extent claiming that we were sponsored by this governing political party as a project to fool the university students.

None of them actually know the real story behind our project. And none of them care to ask what our project was about. What I can really say is these stories of theirs are just merely jealousy of them towards us. Fullstop!

The doughnuts, arranged as IIUM logo
My 2nd programme was ENGINFAIR '13, a subprogramme of ENGITEX '13. I'm one of the Publication & Promotion team. Although the event just lasted for 4 days, we spent most of the time together. We got so close that we even can tease each other without thinking twice. Was that a good thing or not? You decide it. hahah. We didnt get bashing from others for this event because this event didnt get covered by newspapers. lol.

ENGINFAIR Pub'n'Pro team
All in all, these two events are among the best from various programmes that I've joined. I'm not talking about the content of the event, but the relationships I've formed, friendships I've made with others. So guys, please participate more in campus activities and get a life, will you?

Wassalam.

p/s: will try getting some rest before participating in another event

2 Manusia

Posted by Zuhdi Farhan On Saturday, March 16, 2013 0 comments

Di pandangan mata pencinta buana,
Islam itu kanun purba cuma,
Kadang-kala dibuang dan kadang-kala diguna.

Pancaindera dikaburi dan dibuta,
Dek taman dan bunga di alam yang fana,
Yang baik itu neraka yang buruk itu syurga.

Pendamba syurga itu lain lagaknya,
Islam diangkat dijulang dan dijaga,
Dari ancaman anasir cacamerba.

Yang dicari itu rahmat Yang Esa,
Yang dikejar itu syafaat Khatimul Anbia,
Moga-moga ketemu dengan-Nya.

p/s: di mana agaknya aku berada? yang pertama atau kedua?


Isteri Rasulullah SAW part III

Posted by Zuhdi Farhan On Wednesday, February 13, 2013 0 comments

Assalamualaikum

malas nak mengomel panjang2, kita direct to the point terus. sambung 2 entry terdahulu berkenaan isteri2 Rasulullah SAW, hari ni sambungan part III.

isteri ke-9 Rasulullah SAW ialah Ummu Habibah Ramlah binti Abu Sufyan bin Harb. Ummu Habibah Ramlah ialah janda kepada Ubaydillah bin Jahsyin, sepupu Rasulullah SAW. Ummu Habibah Ramlah dan suaminya pernah berhijrah ke Habsyah. ketika di Habsyah, Ubaydillah telah murtad dan menganut Kristian dan meninggal dalam kekafiran. Rasulullah SAW telah mengirim 'Amru bin Umayyah al-Damiri kepada al-Najasyi. melalui al-Najasyi, Rasulullah SAW telah melamar Ummu Habibah Ramlah untuk dijadikan isteri. sepupu Ummu Habibah Ramlah, Khalid bin Sa'id bin al-'As menjadi wali bagi upacara pernikahan. perkahwinan Rasulullah SAW dengan Ummu Habibah Ramlah berlangsung pada tahun 7H. Ummu Habibah Ramlah meninggal pada tahun 44H.

Safiyyah binti Huyay bin Akhtab merupakan anak perempuan kepada ketua bangsa Yahudi bani Nadhir. suaminya, Kinanah bin Abu al-Haqiq dan ayahnya terkorban dalam Perang Khaybar manakala Safiyyah sendiri ditawan tentera Islam. Safiyyah diberi 2 pilihan; dibebaskan atau memeluk Islam dan menjadi isteri Rasulullah SAW. Safiyyah memilih menjadi isteri Rasulullah SAW. Rasulullah SAW bernikah dengan Safiyyah selepas Perang Khaybar pada tahun 7H. Safiyyah meninggal dunia pada tahun 50H dan dikebumikan di al-Baqi'.

Maymunah binti al-Harith ialah ibu saudara kepada Abdullah bin Abbas dan Khalid bin al-Walid. nama asalnya ialah Barrah. Rasulullah yang menukarnya kepada Maymunah. sebelum menjadi isteri Rasulullah SAW, Maymunah merupakan isteri kepada Abu Rahm bin Abdul Uzza al-'Amiri. Maymunah ialah perempuan terakhir yang dinikahi Rasulullah SAW, iaitu ketika Umrah al-Qadha' di Makkah. Maymunah meninggal pada tahun 51H ketika Muawiyah bin Abu Sufyan menjadi khalifah.

Mariyyah al-Qibtiyyah atau Mariyyah binti Syam'un ialah hamba yang dihadiahkan oleh penguasa Mesir, al-Muqawqis kepada Rasulullah SAW. Rasulullah SAW dikurniakan anak dengan Mariyyah bernama Ibrahim namun meninggal ketika berusia 16 bulan. Mariyyah meninggal di Madinah pada tahun 16H.

tamat la sudah siri isteri2 Rasulullah SAW. wassalam

p/s: sumber rujukan ialah buku Mari Kenali Keluarga Muhammad SAW

NGLC '13

Posted by Zuhdi Farhan On Tuesday, February 12, 2013 0 comments

Assalamualaikum

aku nak skip dulu post pasal isteri Rasulullah SAW tu untuk kali ni dan cerita serba sedikit pasal kursus yang aku paksa rela (yeke?) pergi last weekend.

so, nak dijadikan cerita, minggu lepas Engineering Students Society (ENGINIUS XIX) telah menganjurkan New Generation's Leaders Course 2013 aka NGLC '13 untuk leader2 dan ahli2 ENGINIUS tenureship yang baru. mulanya kata free, tup-tup kena bayar RM20. bengang la jugak masa tau kena bayar tapi last2 rasa berbaloi la.

kursus ni diadakan di El-Ezzhar Camp, Morib bermula Jumaat (8 Feb) sampai Ahad (10 Feb). tujuannya tak lain tak bukan nak mengeratan silaturrahim antara ahli2 ENGINIUS XIX. antara pengisiannya ice breaking, tadarus al-Quran, explorace, leadership course by Ibrah Paradigm Training & Consultancty yang dikepalai oleh ustaz Syaari Abdul Rahman, dan talk2 lain.

overall, memang sangat berguna ilmu dan info yang dapat dari program ni. antaranya cara mengurus event/program, steps & birokrasi menganjurkan program dari buat proposal sampai ke post-mortem, dan mengenalpasti ciri2 leader & manager yang perlu ada dalam diri.

kebanyakan aktiviti dilakukan dalam kumpulan. peserta dibahagikan kepada 8 kumpulan. setiap kumpulan averagenya terdiri daripada 10 ahli, brothers + sisters. tu yang semangat sikit tu. hahah. kalau sama jantina, mandom sikit la kot.

kita fast forward terus la. akhirnya, group aku, Group 1 dapat tempat ke 3 keseluruhan.. kesimpulannya, natijah program ni bagi aku memang berjaya. sebelum ni kenal muka je, tapi sekarang dah tau nama. kira orait la tu kan? hahha

Group 1
 ni la gambar ahli2 group aku. tapi ada sorang MIA. hahah. kalau ada masa nanti aku post pasal inti2 talknya pulak. sekian, wassalam.

p/s: mohon ENGINIUS tiap2 tahun buat induction dekat luar. buat dekat audi A bosan. keh3

Isteri Rasulullah SAW part II

Posted by Zuhdi Farhan On Saturday, February 02, 2013 0 comments

Assalamualaikum

dah nak habis pun cuti semester aku. esok (isnin) akan berkonvoi dengan rakan-rakan kembali ke bumi UIAM terchenta. tapi bukan itu yang aku nak cerita. aku nak sambung pasal isteri Rasulullah SAW

isteri kelima Rasulullah SAW ialah Zaynab binti Khuzaymah bin al-Harith. semsa zaman jahiliah, dia digelar Ummul Masakin kerana gemar memberi makanan kepada orang miskin. Dia merupakan janda kepada Abdullah bin Jahsyin, sepupu Rasulullah SAW yang syahid dalam Perang Uhud. Rasulullah SAW menikahi Zaynab pada tahun 4H. Zaynab meninggal semasa Rasulullah masih hidup dan disemadikan di al-Baqi'.

isteri Rasulullah SAW yang keenam ialah Hindun binti Abu Umayyah Huzafah al-Mughirah al-Makhzumiyyah. nama gelarannya ialah Ummu Salamah. dia merupakan janda kepada Abu Salamah Abdullah bin Abdul Asad, sepupu dan saudara susuan Rasulullah SAW. Abu Salamah terkorban kerana luka parah dalam Perang Uhud. Sebelum pinangan Rasulullah SAW diterima pada tahun 4H, Ummu Salamahterlebih dahulu telah menolak pinangan Abu Bakar as-Siddiq dan Umar al-Khattab. Ummu Salamah meninggal pada tahun 58H ketika berumur 84 tahun dan dikebumikan di al-Baqi'.

isteri ketujuh Rasulullah SAW ialah Zaynab binti Jahsyin bin Ri'ab. dia merupakan sepupu Rasulullah SAW, anak kepada Umaymah binti Abdul Mutalib. pada mulanya, Rasulullah SAW meminang Zaynab untuk dijadikan isteri kepada Zaid bin Harithah. selepas Zaid dan Zaynab bercerai, Allah memerintahkan Rasulullah SAW mengahwini Zaynab pada bulan Zulkaedah tahun 5H. Zaynab meninggal dunia pada tahun 20H semasa pemerintahan Khalifah Umar al-Khattab.

isteri kelapan Rasulullah SAW ialah Juwairiyah binti Harith. nama sebenarnya ialah Barrah. Rasulullah SAW sendiri yang menukar namanya. ayahnya merupakan ketua keturunan al-Mustalaq, telah mengumpulkan bala tentera bagi memerangi Rasulullah SAW dalam Perang al-Muraisi' pada tahun 6H. dalam pertempuran itu, keturunan Mustalaq mengalami kekalahan. 200 keluarga berjaya ditawan tentera Islam. suami Juwairiyah, Musafi' bin Safwan telah terkorban. Rasulullah SAW menikahi Juwairiyah pada bulan Sya'ban tahun 6H selepas memerdekakannya. Juwairiyah meninggal dunia pada tahun 56H ketika berusia 65 tahun.

p/s: rujukan dari buku Mari Kenali Keluarga Muhammad SAW

Isteri Rasulullah SAW part I

Posted by Zuhdi Farhan On Sunday, January 27, 2013 0 comments

Assalamualaikum

hari ni dah masuk 15 Rabi'ulAwwal 1434H. dua hari yang lepas kita telah menyambut maulid ar-Rasul, sambutan kelahiran junjungan besar Nabi Muhammad SAW. perbanyakkan selawat ke atas baginda, moga kita mendapat syafaat daripada baginda di Padang Mahsyar kelak.

tak kenal maka tak cinta. justeru, entry kali ni aku nak tulis mengenai isteri-isteri baginda. aku just bagitau yang basic  je la, nak tau lebih detail kena cari la sendiri. ye dok? hahah

isteri pertama Rasulullah SAW ialah Khadijah binti Khuwaylid bin Asad bin Abdul 'Uzza bin Qusay bin Kilab. sebelum bernikah dengan Rasulullah SAW, Khadijah pernah bernikah dengan 'Utayyiq bin 'Abid dan Abu Halah bin Malik. perkahwinan Rasulullah SAW dengan Khadijah dikurniakan 6 orang anak; Qasim, Abdullah, Zaynab, Ruqayyah, Ummu Kalthum, Fatimah. Khadijah merupakan satu-satunya isteri Rasulullah SAW yang tidak pernah dimadukan. tempoh perkahwinan mereka ialah 25 tahun. Khadijah meninggal dunia kira-kira 3 tahun sebelum peristiwa Hijrah.

isteri kedua Rasulullah SAW ialah Sawdah binti Zum'ah. Sawdah merupakan janda kepada al-Sakran bin 'Amru sebelum dipinang Rasulullah SAW. al-Sakran meninggal dunia selepas kembali ke Mekah setelah berhijrah ke Habsyah. Rasulullah menikahi Sawdah kira-kira 2 bulan selepas Khadijah meninggal dunia. Sawdah meninggal dunia pada tahun 54H.

isteri ketiga Rasulullah SAW ialah A'isyah binti Abu Bakar al-Siddiq. dia digelar al-Humaira' kerana kulitnya yang putih kemerah-merahan. sewaktu Rasulullah SAW  bernikah dengan A'isyah ketika dia berusia 6 tahun, selepas pernikahan Rasulullah SAW dengan Sawdah binti Zum'ah. selepas berhijrah ke Madinah barulah Rasulullah SAW dan A'isyah tinggal bersama ketika Rasulullah SAW berusia 53 tahun manakala A'syah 9 tahun. A'isyah merupakan satu-satunya isteri Rasulullah SAW yang masih gadis semasa dinikahi. sebanyak 174 hadith yang disepakati oleh Imam Bukhari dan Imam Muslim yang dilaporkan A'isyah. A'isyah meninggal dunia pada tahun 58H sewaktu pemerintahan Muawiyah dan disemadikan di al-Baqi'.

isteri keempat Rasulullah SAW ialah Hafsah binti Umar al-Khattab. dia merupakan isteri kepada Khunays bin Khuzafah al-Sahmi sebelum bernikah dengan Rasulullah SAW. Khunays terkorban syahid dalam Perang Badar. Hafsah berkahwin dengan Rasulullah SAW pada tahun 3H ketika berusia 20 tahun dan meninggal dunia di Madinah pada tahun 45H.

p/s: sumber rujukan ialah buku Mari Kenali Keluarga Muhammad SAW

Listen!X100000

Posted by Zuhdi Farhan On Tuesday, January 15, 2013 0 comments

Assalamualaikum

malam ni satu video has gone viral. video pasal mahasiswi UUM dimalukan dalam dewan di depan khalayak.

khalayak pulak sambil tersengih sumbing bertepuk tangan, bersorak riang tanda bersetuju & menyokong kenyataan seorang ahli panel wanita yang seakan-akan mahu menjawab persoalan yang diutarakan. sebaliknya, individu tersebut memperkecilkan mahasiswi tersebut malahan tidak menjawab soalan dan melalut perkara2 yang tidak berkaitan

hak binatang tiba2 menjadi perkara pokok yang dibangkitkan ahli panel tersebut. kucing, anjing, ikan jerung semua masuk sekali

sejujurnya, imej Muslim terjejas dengan teruk sebab perbuatan ahli panel ni. mahasiswi tu dah la non-Muslim. ditunjukkan perangai buruk macam  tu. haih.

wassalam

p/s: jemput layan video di bawah. kehkehkeh


Isu Nama ALLAh

Posted by Zuhdi Farhan On Wednesday, January 09, 2013 0 comments

Assalamualaikum 

hari ni aku nak post entry berkenaan isu semasa di Malaysia setelah lama post pasal perkara lain. Isunyaialah pertikaian penggunaan nama Allah olehnon-Muslim dia Malaysia.

Isu ni kembali hangat setelah Lim Guan Eng meminta kerajaan Malaysia membenarkan penggunaan nama Allah mengganti perkataan Tuhan dalam Bible terbitan Bahasa Melayu.

semalam jugak Sultan Selangor telah mengharamkan penggunaan nama Allah oleh mana-mana non-Muslim di Selangor. di Selangor, pengharaman penggunaan nama Allah oleh non-Muslim memang telah difatwakan sejak tahun 2010.

pendapat peribadi aku, kita orang Islam di Malaysia ni sebenarnya taksub, atau mungkin takut dengan penggunaan kalimah Allah oleh non-Muslim. padahal di dalam al-Quran telah dinyatakan bahawa Allah itu tuhan sekalian alam, bukannya tuhan sekalian orang Islam. Dr. Yusuf al-Qardhawi sendiri tidak menghalang kalimah Allah digunakan non-Muslim

cuma, penggunaan kalimah Allah itu tidaklah digunakan sehingga mengelirukan. misalnya, dalam konsep triniti dinyatakan bahawa Jesus itu Allah, Mary itu Allah, Holy Spirit itu juga Allah. seperti juga pengucapan salam oleh non-Muslim. tak dinafikan kita akan berasa canggung mendengar non-Muslim mengucapkan salam tetapi ia bukan satu kesalahan. cuma harus dipastikan ucapan mereka itu betul & tak lari maksud sebenarnya. semuanya gara-gara kurangnya dakwah Islamiyah besar-besaran dalam negara kita kepada non-Muslim.

Belajar dari teladan Rasulullah S.A.W. menggunakan taktik kaum musyrikin Quraisy dalam Perjanjian Hudaibiyah untuk memberi kelebihan kepada Islam. Isu penggunaan kalimah Allah buleh dijadikan platform untuk dakwah Islamiyah besar-besaran. Bayangkan berapa besar potensi pengislaman rakyat Malaysia kalau hampir 40% rakyat non-Muslim menggunakan perkataan Allah dalam kehidupan sehari-hari mereka.

sekian, wassalam.

Kembali Ke Rumah

Posted by Zuhdi Farhan On Monday, January 07, 2013 0 comments

Assalamualaikum.

dah lama aku tak menjengah ke sini. niat & cetusan idea tu ada tapi kemalasan menjadi aral yang melintang. cewah bahasa. hahah

semalam baru babis exam. eh babis tu apa? habis sebenarnya. hahah. paper Materials Science & Engineering. target lulus je lah. hahah

sepatutnya pagi tadi lagi dah bertolak balik ke rumah, tapi kawan aku cancel balik rumah. jadi terpaksa tunda ke esok pagi. balik bertiga, berkonvoi dengan motor. lepas exam je terus aku pulas throttle motor pergi workshop, tukar minyak hitam segala bagai. jalan jauh boh, gila ko main bedal balik macam tu je. hahah.

cukup la tu kot sebagai pembuka bicara, pemanis kata. hahah. makan, mandi, packing, layan movie then tidur. hahah

wassalam