Mahasiswa dan Perniagaan

Posted by Zuhdi Farhan On Saturday, November 05, 2011 0 comments


Assalamu'alaikum wbt.

agak-agak dah berapa lama aku takde entry baru kat blog ni? hahah. tak payah nak agak la, tgk je date last entry aku

hari ni aku nak tulis sikit pasal isu MLM di kampus-kampus universiti. Rasulullah pernah bersabda yg 90% rezeki tu datang dari perniagaan. So, ramailah mahasiswa-mahasiswa kita yg mengambil langkah berniaga sambil-sambilan time belajar di unversiti. Ada yg berniaga kek, kuih, nasi lemak. Ada yg tolong jadi agent topup, agent dobi & segala bagai la. Ada jugak yg join multi-level marketing @ lagi famous orang sebut MLM

Aku nak share la sikit pengalaman aku diajak/ ditarik/ dipromote utk join MLM ni. aku mmg dari dulu lagi xminat benda-benda mcm ni. time foundation dulu kawan aku dah pernah ajak tapi aku tolak. ingatkan dah takde. tuptup kawan yg lain pulak ajak. sekali lagi aku tolak mentah-mentah. HAHAH

Yg aku pelik sikit, MLM ni strategi je mcm sama je, xkisah la ape jenis MLM pun. antara soalan-soalan klise yg korang akan ditanya ialah 'Korang xrasa ke nak hantar mak bapak pergi umrah guna duit sendiri?' takpun 'korang xnak ke jadi mcm si polan tu,muda-muda pun dah ade kereta, pendapatan sendiri?'. hah. lepas tu akan disebut la contoh orang yg dah berjaya, pendapatan sebulan xkurang 7-8k sebulan.

korang akan di'brief' tentang mcm-mcm hal pasal MLM tu. mcm mana nak buat duit segala bagai la. contohnya, MLM yg aku diajak utk join ni. utk 1st pakej, modalnya 7 ratus lebih tapi duit akan dapat balik modal je. kalau nak untung, kena masuk 2nd pakej. modal 2k lebih dapat duit balik 3k so untungnye dlm 1k. so kat sini maksudnye nak xnak kena beli 2nd pakej. kalau 1st pakej penat je la sbb takde untung. so soalan aku, mana yg untungnye?

secondly, korang kena cari client baru la buleh buat duit. masalahnye, dlm masa before korang dapat balik duit, berapa byk dah duit yg korang dah habiskan? cuba kira kalau seminggu korang pergi dgr talk, kursus semua 3 kali seminggu. tambang sekali pergi je dh dekat rm10. tu baru kira seminggu, belum sebulan ke ape. 
kejayaan pulak xdatang bergolek, duit xdatang melayang kan? ape jaminan yg benda ni akan confirm berjaya?

thirdly, korang xrasa ke benda ni akan ganggu study korang? bayangkan kalau hujung minggu je masa yg ada revise pelajaran tapi dihabiskan utk berjalan ke program yg dianjurkan syarikat? 

lastly, kalau ade sape-sape yg terasa tu, sorry lah. ni semua just pendapat peribadi aku je. ok. happy 'eid al-adha

0 comments:

Post a Comment