Bahasa Melayu vs. English

Posted by Zuhdi Farhan On Friday, June 22, 2012 2 comments

Assalamu`alaikum w.b.t.

AMARAN!!! post ini tiada kena-mengena dengan isu PPSMI mahupun bahasa kebangsaan. juga tiada kaitan dengan yang masih hidup atau yang telah meninggal dunia.

aku tulis ni just nak bagitau sebab apa aku prefer baca paper bahasa inggeris daripada paper bahasa melayu. firstly, sebab masa sekolah menengah dulu sekolah aku subscribe paper the star. so maksudnya setiap hari la aku baca paper berbahasa inggeris. dah terdidik nak buat macam mana kan? hahah

second reason, english papers have so much to offer in terms of sports news. nak harapkan paper bahasa melayu, 2-3 helai je la berita sukannya. mana puas baca sikit-sikit. kadang-kadang tu semua berita copypaste je dari news agency luar negara e.g. AFP, AP, Reuters. paper BM pun sama, copypaste jugak tapi paper English lagi banyak berita la.

third reason, paper BM tersangat la nipis kalau compared to English newspaper. kalau tebal pun, sebab ade banyak iklan plus 4D, 3D & segala macam nombor ekor lagi lah. berita pun nak sensasi je lebih, tajuk exagerating. plus, paper English ni menghentam parti politik tu kurang tajam la bagi aku sebab paper BM ni lebih kepada propaganda kerajaan. kalau aku nak baca pun, aku prefer sinar sebab agak natural berita politik dia.

sekian, wassalam

2 comments:

Bushra Dina said...

'paper BM ni lebih kepada propaganda kerajaan'.

Setuju ! Haha. Tapi saya tak baca la english paper sangat. Jenoh nak paham. Tak kan baca satu baris nak kena ada kamus kat sebelah pulak kan? Lagi pun tak puas. Apa biasa orang cakap tu? Zuuq 'malayuwi' dia tak sampai. Kahkah.

Makanya, saya baca semua. Utusan pun taram, bharian pun sapu, harakah, suara keadilan pun bedal. Kalau boleh, tamil nesan pun nak baca gak. HAHA.

Satu perkara, sinar? Saya setuju, politik dia memang agak natural kalau nak di-compare dengan yang lain2. Tapi kdg-2 kesian sebab paper sinar ni macam dah takde benda nak letak. Pasar malam kat Batu Gajah tak laku pun masuk paper. Perlu ke bagitahu benda tu? -..-

Anyway, tajuk entri ni tiba2 pulak buat saya rasa terpanggil nak mengomen. Ceit. Do appreciate it, sbb saya jarang gilaaa komen blog orang. Dan ohh, ini yang pertama kali kott rasanya saya komen dekat laman ceracau awak ni. Haha. Keep writing dude. Peace !

zuhdi farhan said...

umanggai, panjangnya komen. hahah. dah macam satu entry lain pulak. tajuk dia,"komen". HAHAH.

Post a Comment