Portuguese-derived Malay words

Posted by Zuhdi Farhan On Thursday, June 14, 2012 2 comments

Assalamu`alaikum w.b.t


first of all, aku nak pesan awal-awal yang post ni takde kaitan langsung dengan isu PPSMI. HAHAH. jangan salah sangka pulak ye kawan-kawan. post ini juga takde kaitan dengan kemenangan Portugal ke atas Denmark tadi mahupun perpindahan Nazmi Faiz ke SC Beira-Mar.


berikut adalah antara perkataan bahasa melayu yang di'derive'kan daripada perkataan bahasa portugis



PORTUGUESE
MALAY
Armario
Almari
Balde
Baldi
Banco
Bangku
Viola
Biola
Bomba
Bomba
Boneca
Boneka
Bola
Bola
Decano
Dekan
Garfo
Garpu
Igreja
Gereja
Janela
Jendela
Queijo
Keju
Camisa
Kemeja
Carreta
Kereta
Limao
Limau
Manteiga
Mentega
Mesa
Meja
Domingo
Minggu
Padre
Paderi
Festa
Pesta
Fita
Pita
Renda
Renda
Roda
Roda
Rondar
Ronda
Escolar
Sekolah
Sapato
Sepatu
Soldado
Soldadu/Askar
Tanque
Tangki
Tempo
Tempoh
Toalha
Tuala
Trocar
Tukar



p/s: kalau pergi brazil atau portugal lepas ni sebut je perkataan ni, tak payah belajar bahasa portugis pun  takpe. HAHAH

2 comments:

Din said...

pasti ke? banco bermaksud bank jugak.

zuhdi farhan said...

nak tau pasti ke xpasti tanya wiki. hahah

Post a Comment